Sammie is een Labradoodle en dient verplicht te worden gecastreerd. Maar, onze Sammie is onder behandeling bij mijn collega behandelaar, klassiek homeopaat Angel Westerbeek, voor chronische darmklachten. Angel leek het niet zo’n goed idee om deze hond te castreren, reden voor mij om naar Sammie te kijken, een oordeel te vellen, en eventueel een verklaring te schrijven.

Nou, die verklaring is er gekomen. Sammie is een wat onzekere hond. En wat je vaker ziet bij onzekere honden is dat ze daarmee ook buitengewoon sensitief zijn voor hun omgeving. Tenslotte voelen ze geen zekerheid in zichzelf en zoeken ze die in hun omgeving. De stress die dit met zich meebrengt zorgt voor de energetische onbalans die ik bij Sammie meet in lever, maag, milt, darmen en immuunsysteem. En een energetische onbalans die lang genoeg duurt krijgt fysieke uiting, in dit geval van braken en diarree. Gelukkig hielp de behandeling van Angel.

Onzekere honden, honden die onvoldoende basis in zichzelf ervaren, en dan met name reuen, zou je niet moeten castreren. Je ontneemt ze daarmee ook nog een stuk identiteit, vaak het enige waar ze emotioneel nog een beetje houvast aan hebben. Ik kom veel, vaak veel te jong gecastreerde, Labradoodles tegen in mijn praktijk en het gaat vaak emotioneel mis met hen. Ze worden nog onzekerder en instabieler, gaan nog meer reageren op hun omgeving met nog meer stress tot gevolg en met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Dan komt Bas. Toen hij de eerste keer bij mij kwam maakt hij een sombere indruk en liep vast in zijn eigen lijf. Zijn rug was ook hard en pijnlijk. Hij kwam bij mij in verband met allergische klachten in de vorm van hooikoorts. De eerste heling ging dan ook vooral over het bevrijden van het intrinsieke zelf. Dat klinkt wat vaag, maar zo gaat dat nu eenmaal. Daarna heb ik Marlies Garvelink gevraagd om te kijken naar de vastzittende rug en een aanpak van de allergische klachten. Wat is samenwerking met collega behandelaars toch fijn! Vandaag, na 3 behandelingen bij Marlies, zat hij lekker los in zijn vel en was inmiddels ook weer wat vrolijker.

Tijd voor een 2e heling. En in die heling werd duidelijk dat deze vriend toch wel een behoorlijk depressieve inslag heeft. Een beetje wonderlijk hoe deze hond begaan is met zijn eigen lijf, naar binnen gekeerd is. De heling was hard werken voor Bas, hij lag met zijn ogen dicht te kreunen en te steunen, maar het resultaat was een soort ‘uit een ei met een dikke schil komen’. Op zielsniveau werd hij als het ware 180 graden de andere kant op gezet: vrijheid! We zullen het zien en beleven met deze kerel!

Tenslotte is daar Wodan. Mijn hemel! Wat zijn wij als mens soms toch raar bezig door eigenschappen van een ras zo toe te spitsen op bepaalde kenmerken dat zo’n dier van voren niet meer weet dat hij van achteren leeft. Letterlijk! Wodan is namelijk een Duitse Herder uit een werklijn. Dat betekent volledig gericht op werken, op zijn omgeving, controle, voorwaarts gericht, spijkerhard en volledig uit het contact. Nou, daar sta je dan als welwillend mens met zo’n hond aan de riem. En je zal de hond maar zijn. Wat een stress!

Wodan was nu voor de 3e keer bij mij, en langzaam zie ik hem veranderen van ‘machine’ in een hondse hond. Dat wil zeggen een hond die het contact zoekt met zijn baasje en zich wat meer kan gaan overgeven aan de situatie, uit de controle! En in deze 3e heling mocht onze vriend eindelijk zijn bekken en stuitje gaan voelen, op hartsniveau verbinding gaan maken met het baasje en een positie innemen van vertrouwen. Hond worden!

Is daarmee alle leed geleden? Nee, want nu het baasje tot hem door kan gaan dringen, contact kan gaan maken, is er ook ruimte ontstaan om ander gedrag te gaan leren dat wel wat oplevert. Want als een dolle alles wat beweegt aanblaffen en afstoppen lijkt wat op te leveren, maar in de basis is het, wat we noemen, louter procedureel geheugen. Geheugen dat is ingegeven door generaties fokbeleid. Nu mag deze meneer gaan ontdekken hoe het is om hond te zijn en te vertrouwen op zijn baasje en wat meer in de afwachting te mogen zijn. Lekker voor een hond (en voor het baasje)!

 

Facebook
linkedinmail