Ik weet het nu van te voren: als ik met Thor in het Groenendaalse bos loop, bij de uitgang kom en ik hem roep, dat hij dan op zoek gaat naar een andere hond om nog even mee te spelen. Hij kan mij dan aankijken met kop van: zie maar dat je mij te pakken krijgt! In het verleden was het dan zo dat deze omstandigheden er toe leidden dat ik mij eerst machteloos voelde, vervolgens lichtelijk gefrustreerd en uiteindelijk boos. En dat leidde er dan toe dat Thor dan helemaal niet meer wilde komen omdat ik onveilig voor hem was geworden. Inmiddels moet ik er een beetje om lachen, denk bij mijzelf ‘wat ben je toch een schurk’, en laat hem even ‘zijn lolletje’ hebben. Ach, een hond wil ook wat, toch? En na een paar minuten zoek ik het basis vertrouwen in mijzelf op, en loop dan in dit vertrouwen naar hem toe en dan blijft hij in de regel staan en kan ik hem aanlijnen.

In de gedragswetenschap wordt er dan gezegd dat de combinatie van externe omstandigheden (uitgang bos) in combinatie van een stimulus (ik roep Thor) en zijn Black Box (eerder opgedane ervaringen) leidt tot een bepaald gedrag (‘muiterij’).

Dit voorbeeld is vrij simpel en voor eenieder die een dier heeft herkenbaar, vermoed ik. Het gaat mij hier dan voornamelijk om die Black Box: eerder opgedane ervaringen en de daarbij opgeslagen emoties. Want deze eerder opgedane ervaringen en opgeslagen emoties vormen met elkaar het emotionele veld van het dier en van onszelf. Ze zijn meestal ontstaan in de vroege jeugd en zijn onbewust en zeer krachtig. Zo krachtig dat ook op latere leeftijd een stimulus in combinatie van de externe omstandigheden ten alle tijden leidt tot een bepaald gedrag. En als die externe omstandigheden en die stimulus permanent aanwezig zijn wordt deze Black Box voortdurend aangesproken met als gevolg uiteindelijk lichamelijke klachten. En dat is de fase waarin ik wordt geconsulteerd.

Dan is het zaak om te achterhalen wat er nu in dit emotionele veld, deze Black Box, is opgeslagen. Want daar zit de bron. En die bron resoneert met onze bron. Hij is maar zelden zo bewust en zichtbaar als in mijn voorbeeld met Thor, maar wel erg belangrijk. Maar dan, als de bron is opgespoord, wat dan? Zijn daarmee deze opgeslagen emoties en ervaringen verdwenen? Soms wel, soms werkt het helend om te benoemen waar het om draait, het zichtbaar en bewust maken. Familieopstellingen zijn daar bij uitstek geschikt voor.

Maar het is mijn ervaring dat er soms meer nodig is. Dan redt je het niet met acupunctuur, kruiden, homeopathie of andere behandelingen die gericht zijn op het lichaam van het dier. Dan moet je aan de slag in het emotionele veld. Om die reden ben ik begonnen met de opleiding Sjamanistic Healing, want Sjamanen bij oervolken werken juist in dit emotionele veld.

In mijn opleiding wordt dit emotionele veld ‘Soul’ genoemd: alle opgeslagen emoties, ook die van de voorouders. Ik ben benieuwd waar deze opleiding mij gaat brengen. Maar ik hoop van harte dat het mij zal helpen om de symptomen bij de bron aan te pakken en zo een beetje Allround dierenarts te worden: Geneesmiddelen als het moet, Complementair om de fysieke en energetische veranderingen te keren, heling van de Soul voor duurzaam herstel.

Wordt vervolgd!

Ter herinnering: Op 3 november is weer een opstellingsdag. Kijk voor meer informatie en aanmelden op https://www.eduarddeckers.nl/familieopstelling-met-dieren/.

Facebook
linkedinmail