meisje met koe

Een vraag of mijn aanbod inspeelde op een behoefte die er was bij eigenaren van dieren raakte mij. Want wat was nou die behoefte? Waar bestond hij uit? Ik ben wel vol passie gestart met het coachen van mens en dier, maar waarom zouden mensen mij inhuren?
Ineens, terwijl ik op de fiets zat nadat de vraag was gesteld, werd het mij duidelijk. Ons kunnen hechten is een oerbehoefte.

Onze hersenen zijn er op gemaakt om ons te kunnen hechten aan anderen. Zowel de anatomische structuren als de hormonen zoals oxytocine helpen ons om ons te kunnen hechten aan een ander. Het zijn structuren die al vele miljoenen jaren geleden via de evolutie zijn ingebouwd. En met een reden. Het zorgt namelijk dat we ons in onze eerste uren na de geboorte, en daarna, kunnen hechten aan de moeder zodat wij verzekerd zijn van voedsel, van overleven. De hechting speelt andersom, van de moeder naar het kind, ook een rol. Hetzelfde mechanisme speelt ook bij dieren en tussen diersoorten. Want de hechting is niet selectief, hij richt zich ook tot andere naasten en wezens in onze nabijheid. Het maakt dat wij ons kunnen hechten aan dieren.
Op een bepaald niveau is het zich kunnen hechten van levensbelang. Waarschijnlijk ligt daar de reden dat wij zo geraakt kunnen zijn bij het zien van foto’s (zoals hier) en filmpjes waar wij getuigen kunnen zijn van hechting. Het is ook van levensbelang dat deze hechting blijft bestaan. Op het moment dat er strubbelingen ontstaan tussen ons en ons dier, op het moment dat wij elkaar niet meer begrijpen, of in het ergste geval afwijzen, doet dit pijn op een heel basaal niveau, een oerniveau. De hechting komt in gevaar. Misschien niet voortdurend, maar wel telkens wanneer er een conflict is. Er wordt dan gelijk een sterke behoefte gevoeld de verbinding te herstellen. Alleen dan is er weer rust.
Meestal lukt het ons om zelf de verbinding te herstellen, maar soms hebben we hierbij hulp nodig. Iemand die met ons meekijkt en met wie we op onderzoek kunnen gaan naar de oorzaak waarom het niet lukt om de verbinding te behouden.

Logo hoge resolutie laag

Facebook
linkedinmail