IMG_4430_1024

Zo op het oog leek de vraag die mij gesteld werd eenvoudig. Hoe kunnen mijn katten met zijn drieën weer “door één deur” nadat één van hen een tijdje uit huis is geweest? Natuurlijk vindt er een verschuiving plaats binnen een kattengroep als één van de katten, een dominante gecastreerde kater, weggaat en weer terugkomt. De reflex zou zijn ons dan ook vooral te richten op deze re-integratie en met de katten aan de slag te gaan.

In mijn unieke aanpak richt ik mij op het geheel, dus zowel op de dieren als op de cliënt en de interactie tussen die twee. Daarbij probeer ik een beeld te krijgen van waar het nu vooral om gaat. In dit geval was het van belang te achterhalen waar nu de onrust bij de eigenaresse vandaan kwam. Want wat ik waarnam waren 2 katers die er relaxed bij zaten ook al hielden zij elkaar aardig in de gaten. Het poesje daarentegen zat onder de kast toen ik aankwam en liep daarna de hele tijd “op eieren”. Ze voelde zich helemaal niet vrij om te bewegen en stemde voortdurend af op de “mannen” in huis. Op mijn vraag “met welk resultaat zou je tevreden zijn?” antwoordde de eigenaresse: “als er weer harmonie is”. En dit verlangen kende de eigenaresse nu juist zo goed. Ze had zich geïdentificeerd met de strijd van haar moeder en in haar magische taak als kind geprobeerd de vrede te bewaren. Deze magische taak herhaalde ze in het heden met haar katten. Hiermee zijn we aan het werk gegaan.

Een paar dagen later schreef ze mij iets prachtigs:

Gisteravond nog een hele mooie ervaring met de poes gehad, waardoor dit allemaal nog weer meer duidelijk werd. Zat met mijn man buiten te praten over onze ontmoeting van de week en ik vertelde hoe ik het als kind had ervaren om voor mijn gevoel als „oppasser” te fungeren. Ik zoemde op de gevoelens van mijn ouders in en probeerde de partijen weer aan de praat te krijgen. Op dat moment kwam de poes naar buiten gerend en liep met een schreeuw op mij af. Echt heel apart, heb ik nog nooit eerder ervaren. Ik heb haar gerustgesteld en gezegd dat wij deze functie niet meer hoeven te vervullen. Kreeg nog een paar kopjes en toe was ze weer weg!

En hiermee ontsloeg zij de poes en zichzelf van de taak de harmonie te bewaren! Een groot kado voor zichzelf en de poes. Het resultaat is dat de sfeer tussen de katten onderling verbeterd is en de eigenaresse zich weer kan ontspannen in het gezelschap van haar drie geweldige katten! Maar het inzicht dat zij de strijd droeg van haar moeder heeft lucht gegeven in haar dagelijks leven. Zij heeft nu de handen vrij om zichzelf te kunnen zijn. Wat een prachtig resultaat!

Logo hoge resolutie laag

Facebook
linkedinmail