Het hebben van een dier is van voor naar achter een emotioneel gebeuren. Niet alleen zijn we begaan met het lot van het dier en hebben we een herplaatser of een straathond uit een ander deel van Europa in huis genomen omdat we hem of haar een kans willen geven. Ook bij het uitzoeken van een hond, kat en zelfs een paard speelt de emotie, het hebben van een ‘klik’ de belangrijkste rol.

En als we het dier eenmaal in ons leven hebben speelt het dier een belangrijke emotionele rol. We voelen ons blij worden als de hond ons komt begroeten als we thuiskomen. Of we komen tot rust als de kat op onze schoot komt liggen. Of je wordt helemaal zen als je bij je paard bent.

Als je naar de dierenarts gaat omdat je dier iets mankeert gaat het niet alleen om de zorg en verantwoordelijkheid die je voor je dier hebt. Je bent ook zenuwachtig omdat je je zorgen maakt over de uitkomst van het onderzoek of je bang bent dat het dier pijn moet hebben of heel stevig moet worden vastgehouden wat je dier dan weer niet leuk vindt. En wellicht heb je onlangs plotseling een dier verloren aan één of andere aandoening waardoor je je extra zorgen maakt.

En als je met je hond of kat een gedragstherapeut raadpleegt dan zit daar het verlangen onder in alle ontspanning samen met je hond buiten te kunnen lopen, of in harmonie met je dier te kunnen samenleven. Nog afgezien van het idee en het schuldgevoel misschien iets verkeerd te doen.

Misschien onderga je op dit moment een forse verandering in je leven door een relatiebreuk, het verlies van een baan of veranderende omstandigheden met betrekking tot de locatie waar je je paarden houdt waardoor je niet meer weet wat te doen. Wellicht maak je je zorgen over wat dit met je dier doet of ben je zelfs bang je dier kwijt te raken.

Dieren spelen een belangrijke emotionele rol in ons leven. En andersom, dieren zijn buitengewoon gevoelig voor deze emoties.

Is het dan niet wat wonderlijk dat we, als het gaat om de zorg voor ons dier, dit aspect buiten beschouwing laten? Terwijl het zo’n cruciale rol speelt?

Om al deze redenen, en nog veel meer, kan ik niet anders dan bij mijn diergeneeskundige behandeling van het dier dit allemaal mee te laten spelen. Want wanneer dit er allemaal mag zijn er hier liefdevolle aandacht voor is, verandert ook het gezamenlijke emotionele veld. Het werkt helend. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je dier.

Facebook
linkedinmail